Om kost
En sund kost kan forebygge udviklingen af fedme og en række livsstilssygdomme. Fedme øger risikoen for sukkersyge, hjerte-/karsygdomme, tyktarmskræft, kræft i livmoderen, brystkræft, blodpropper i hjernen, udvikling af galdesten, forhøjet blodtryk og påvirker af ens generelle livskvalitet.
Der findes rigtig mange råd omkring hvad man bør spise og ikke må spise. Hvordan man bedst muligt taber sig de ønskede kilo. Rigtig mange personer finder det svært at finde rundt i al denne viden, og i nogen situationer kan det næste være en helt religion. Vores erfaringer viser at følger man de officielle kostråd, så vil det medføre en bedre og sundere kost hos rigtig mange danskere.
De officielle kostråd
- Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv.
- Spis frugt og mange grønsager. Spis 6 om dagen (600 gram), mindst halvdelen skal være grønsager.
- Spis mere fisk, gerne 350 gram om ugen. Spis fisk mindst 2 gange om ugen som hovedret og flere gange om ugen som pålæg.
- Vælg fuldkorn, mindst 75 gram dagligt. Fuldkorn finder du i mad, der er lavet af kornprodukter, hvor hele kornet er taget med. 75 g fuldkorn svarer fx til 2 dl havregryn og en skive fuldkornsrugbrød.
- Vælg magert kød og kødpålæg. Max 10% fedt i kødet. Spis højest 500 gram tilberedt kød om ugen.
- Vælg magre mejeriprodukter. Vælg surmælksprodukter, fx yoghurt, med maks. 1,5 % fedt og oste med maks. 17 % fedt (30+).
- Spis mindre mættet fedt. Skær ned på dit forbrug af mættet fedt. Vælg planteolier fx rapsolie og olivenolie, flydende margarine og blød margarine i stedet for smør, smørblandinger og hård margarine.
- Spis mad med mindre salt. Køb madvarer med mindre salt. Skær ned på brugen af salt i din madlavning og på din mad.
- Spis mindre sukker. Skær ned på de søde sager og drikke både i hverdagen og på fridage. De fleste kan med fordel halvere forbruget af slik, sodavand, saft, is og kager.
- Drik vand. Drik vand i stedet for fx sodavand, alkohol, juice og saftevand til maden, når du er tørstig mellem måltiderne, og når du dyrker motion.